METİN SÖZEN

Biyografi

Türkiye’deki doğal, tarihsel ve kültürel mirasın korunması, değerlendirilmesi ve tanıtılması amacıyla yoğun çaba gösteren bir bilim ve uygulama adamı, İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Metin Sözen’in Safranbolu, Bursa, Kütahya, İstanbul başta olmak üzere değişik ölçekte yerleşme birimlerinden TBMM’ye bağlı Milli Saraylar’a uzanan çizgide gerçekleştirdiği çeşitli kalıcı ürünleri bulunuyor.

Metin Sözen, TBMM Başkanlığı Kültür ve Sanat Danışmanı, Bilim ve Değerlendirme Kurulu Başkanı olarak, 1984 yılından bugüne Dolmabahçe, Beylerbeyi, Yıldız saraylarında, Aynalıkavak, Küçüksu, Ihlamur, Maslak kasırlarında ve Yalova Atatürk köşklerinde onarım, değerlendirme, ve tanıtım çalışmalarını yönetti. Bunlar TMBB Başkanlığı “Üstün Hizmet Ödülü”, “Ağa Han Mimarlık Ödülü” başta olmak üzere ulusal-uluslararası nitelikte değişik değerlendirmelere neden oldu.

ÇEKÜL /Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’nın, Kültür Mirası’nda İstanbul 1993 - 2003 Merkezi’nin kurucusu ve başkanı, uzun yillar Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları’nın da üyeliğini ve başkanlığını yapan Sözen, İstanbul’da da değişik nitelikte bir dizi etkinliği yönetti. Bu doğrultuda ki çabaları içinde, Kabataş Eğitim Vakfı’nın oluşturduğu “Kabataş Kültür Merkezi” başta gelmektedir.

Metin Sözen’in değişik dilde eserleri, ulusal-uluslararası ödüller alan belgesel filmleri, başta Mimar Sinan olmak üzere, geçmişin önemli yaratıcılarını, dönemlerinin siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel yapısı içinde değerlendiren bir dizi araştırma ve yayınları da bulunuyor. İlgi alanındaki ulusal ve uluslararası birçok kuruluşun üyesi olan Sözen'in, ayrıca değişik dillerde çok sayıda makalesi bulunmaktadır. Yayınlanmış kitaplarından bazıları ise şunlardır:
Anadolu Medreseleri, Selçuklu ve Beylikler Devri / Açık Medreseler (1970), Anadolu Kentleri (1971), Diyarbakır'da Türk Mimarisi (1971), Anadolu Medreseleri, Selçuklu ve Beylikler Devri / Kapalı Medreseler, Bir Kısmı Ayakta Olan Medreseler, Kaynaklardan Bilinen Medreseler (1972), 50 Yılın Türk Mimarisi (1973, M.Tapan ile), Türk Mimarisinin Gelişimi ve Mimar Sinan (1975, yöneten), Türk Mimarlığının Tarihsel Gelişimi (1980), Anadolu'da Akkoyunlu Mimarisi (1981), Tarihsel Gelişimi İçinde Türk Sanatı (1983), Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarlığı (1984), Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi (1996).