|
|
 |
-
Ali Cengizkan
Doç. Dr., ODTÜ Mimarlık Bölümü
-
Nuray Bayraktar
Yrd. Doç. Dr., Başkent Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü
-
Haydar Karabey
Dr., Mimar
-
Ayşen Ciravoğlu
Yrd.Doç.Dr., YTÜ Mimarlık Bölümü
-
Editör: N. Müge Cengizkan
-
Korhan Gümüş Y.Mimar, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, Kentsel Uygulamalar Yöneticisi
-
Elizabeth SikiaridiProf. Dr., Hybrid Space Lab, Amsterdam, Berlin
Frans Vogelaar Prof. Dr., Hybrid Space Lab, Amsterdam, Berlin
-
Jale Erzen Prof. Dr., ODTÜ Mimarlık Bölümü
-
Kamuran SamiYrd. Doç. Dr., Dicle Üniversitesi, Mimarlık Bölümü
-
Önder ErkarslanDoç. Dr., İYTE Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü
-
Deniz İncedayı Prof. Dr., MSGSÜ Mimarlık Bölümü
-
Yasemin Sayar
Yrd. Doç. Dr., DEÜ Mimarlık Bölümü
Tuğba Sormaykan Akdur
Y. Mimar
-
Gürhan Tümer
Prof. Dr., DEÜ Mimarlık Bölümü
KÜNYE
|
|
 |
MİMARLIK DÜNYASINDAN
“Emin Onat: Kurucu ve Mimar” Sergisi Sanal Mimarlık Müzesi’nde
Mimarlar Odası İstanbul BK Şubesi tarafından, Oda’nın 100. kuruluş yıldönümü çerçevesinde düzenlenen etkinlikler arasında yer alan ve Prof. Dr. Afife Batur tarafından hazırlanan “Emin Onat: Kurucu ve Mimar” sergisi, Sanal Mimarlık Müzesi’nde geziye açıldı. Sanal Mimarlık Müzesi’nin yeni sergisi, Türk mimarlık tarihinin önemli isimlerinden biri olan Emin Onat’ın cumhuriyetin kuruluşuna tanıklık eden yaşamını, mimarlığını ve Türk mimarlığına olan katkılarını belgeliyor. Anıtkabir’in mimarı olarak tanınan Emin Onat, Türkiye’de genç cumhuriyetin mimari serüveninin en önemli isimlerinden biriydi. Serginin İTÜ Taşkışla Binası’ndaki gösteriminin ardından, sergi, özgün kuruluş düzenine, özgün metnine ve belgelerine sadık kalınarak Sanal Mimarlık Müzesi’ne aktarıldı.
Ayrıca, Emin Onat, 16 Temmuz 2009 Perşembe günü İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığındaki kabri başında ailesi ve meslektaşları tarafından anıldı. Törende, Onat’ın mimar, eğitimci, iş arkadaşı, kurucu ve yönetici kimlikleri vurgulandı. İlk konuşmayı yapan Mimarlar Odası Genel Başkanı Bülend Tuna, Emin Onat’ın Sedad Hakkı Eldem’le birlikte “100 Yılda İki Mimar” sempozyumu ve Emin Onat Sergisi ile anıldığını hatırlattı. İstanbul BK Şubesi’nin bu ay yayımladığı “Emin Onat Yapıları Rehberi” için hakkında çok şey bildiğimizi düşündüğümüz, kendisini tanıyanların, birlikte çalışanların henüz hayatta olduğu bu öncü mimarımızın, bu meslek büyüğümüzün çalışmalarını ancak derleyebildiğimizi; bu çalışmaların Cumhuriyetimizin diğer öncü mimarları için de sürdürülmesi gerektiğini dile getirdi. Tuna’dan sonra söz alan Prof. Dr. Afife Batur, Onat’ı “tasarlayan, örgütleyen bir başöğretmen” olarak nitelendirdi; “etkileyici bir derinliği olan” mezar tasarımıyla Emin Onat’ı onurlandıran Doğan Tekeli’ye saygılarını ifade etti. Onat’ın hocalığını ve kuruculuğunu yaptığı İTÜ Mimarlık Bölümü’nü temsilen Doç. Dr. Yegan Kahya ve YTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekai Görgülü de törende birer konuşma yaptılar.
Modern üslubun kendi kuşağındaki önemli bir temsilcisi olan Emin Onat’ın “öğrencisi, meslektaşı ve bazen rakibi” olmuş Doğan Tekeli, konuşmasına Onat’a öğrencileri tarafından verilen değer ve önemi anlatarak başladı. Onat’ın “iyi bir bürokrat” olarak anılmasını haksızlık olarak nitelendirdi. Onat’ın herşeyden önce mimar olduğunu söyleyen Tekeli, onun mimarisinin, bütün diğer kimliklerini de içine sığdırdığı kısa bir ömrün ürünü olduğunu da vurguladı. Törende ayrıca, Emin Onat’ın kendisi için tasarladığı ve uzun yıllar yaşadığı Moda’daki evinin anıt niteliğinin düşürülmesi gerektiği de dile getirildi. Onat’ın ailesi adına konuşan yeğeni Ferit Onat, yapının onarılması için gerekli süreçleri başlatacaklarını açıkladı. Prof. Dr. Hande Suher ve Doğan Hasol da törene katılanlar arasındaydı.
“Emin Onat: Kurucu ve Mimar” sergisi, www.mimarlikmuzesi.org adresinden Türkçe, www.arcmuseum.org adresinden İngilizce olarak izlenebilir.
Bu icerik 5542 defa görüntülenmiştir.
|
 |
|
|